Ovenschotels met witlof zijn niet alleen heel lekker maar ook nog eens erg gezond. En dan met name koolhydraatarme ovenschotels met witlof, die kun je eenvoudig in de airfryer maken.
Witlof paprika ovenschotel
Ingrediënten 2 personen:
- 600 gram witlof
- 150 gram Vega spekblokjes.
- Olijfolie
- roomboter
- 2 bosui
- 250 gram paprika
- scheutje slagroom
- bouillon poeder
- Italiaanse kruiden
- 50 gram Parmezaanse kaas
Bereiding:
- De airfryer voorverwarmen op 180 graden. De witlof stronken 4/5 in de lengte halveren, de andere 1/5 wordt gebakken. Vier minuten de witlof blancheren en daarna in een vergiet uit laten lekken. Bak de Vega spekjes in wat olie met roomboter krokant , uit de pan halen en weg zetten.
- Vervolgens de bos uien in ringen snijden, de paprika in dunne repen en het stronkje witlof in stukjes. Dan al deze groenten met een snuf pimentón drie minuten in de koekenpan aanbakken.
- Daarna de spekjes toevoegen en een scheutje slagroom erbij gieten. Op smaak brengen met wat bouillon poeder. De witlof stronkjes in de ovenschaal leggen en bestrooien met Italiaanse kruiden.
- Het gebakken groenten mengsel over de stronkjes verdelen en bestrooien met kaas. Bak de witlof paprika ovenschotel twintig tot vijventwintig minuten tot de kaas gesmolten is en een lichtbruin korstje heeft.
Gevulde witlof uit de airfryer
Ingrediënten 1 persoon:
- 1 stronk witlof
- 20 gram roomkaas
- 50 gram ham(groot)
- ½ eetlepel Italiaanse kruiden
- 25 gram geraspte kaas
- peper
- olijfolie
Bereiding:
- Verwarm de airfryer voor op 200 graden. De witlof in tien minuten gaar koken, het stronkje in een vergiet uit laten lekken.
- Van de roomkaas, peper en Italiaanse kruiden een mengsel maken. Snijd het stronkje doormidden en dan de binnenkant besmeren met de helft van de roomkaas.
- De helften op elkaar leggen en de plak ham er om heen wikkelen. Je kunt het vastzetten met een saté prikker bijvoorbeeld.
- Met olijfolie de ovenschaal een beetje invetten en het stronkje er in leggen. Dan de kaas er over heen strooien. De ovenschaal vijftien tot twintig minuten in de airfryer zetten.
Witlof met boursin en kip uit de airfryer (2 personen).
Ingrediënten 2 personen:
- 4 stronken witlof
- 300 gram kipfilet
- geraspte kaas
- 2 plakjes ham
- 1 boursin Garlic en Herbs 80 gram
- klein scheutje melk
Bereiding:
- Het ‘kontje’van de witlof snijden en snijd dezen door de midden. Kook de witlof ongeveer vijf minuten en daarna goed uit laten lekken.
- De airfryer voorverwarmen op 180 graden, of de oven op 200 graden. Ondertussen de kipfilet in kleine blokjes snijden.
- Vervolgens de kipfilet in tien minuten gaar bakken, kan ook in de pan gebakken worden. Wat witlof op de bodem van de schaal leggen, de kip erbij doen en wat gesneden ham. Dan weer een laagje witlof er op.
- De boursin mengen met een scheutje melk en maak er een dik sausje van. De saus over de schotel gieten en afdekken met de geraspte kaas.
- Verwarm de schotel op 180 graden 20 minuten in de airfryer.
Witlof met roombrie en spek (4 personen).
Ingrediënten 2 personen:
- 4 stronken witlof
- 8 plakken roombrie
- 16 plakken rookspek
- snufje zout en 1 eetlepel olijfolie
Bereiding:
- De airfryer voorverwarmen op 200 graden.
- De witlof doormidden snijden en in de pan tien minuten gaar koken. Intussen de roombrie in acht plakken snijden. De struikjes witlof in een vergiet goed uit laten lekken. Leg een plak roombrie op de witlof.
- Daarna rond elk struikje twee plakjes rookspek wikkelen. De ovenschaal invetten en de spek/witlof rolletjes er naast elkaar inleggen.
- Wat olijfolie er overheen sprenkelen en de ovenschaal in de airfryer plaatsen en het geheel vijventwintig minuten bakken tot er een knapperig lichtbruin korstje op zit.